Социалният министър твърди, че новата концепция за ТЕЛК няма да отнема права

Социалният министър Бисер Петков участва в "Здравей, България", за да отговори на въпроси, свързани с реформата в трудово-експертните лекарски комисии (ТЕЛК). Във връзка с протестите, той заяви, че хората с увреждания няма от какво да се притесняват, тъй като новата концепнция не цели да ги лиши от средства.

Той коментира споменаваната бройка хора, които ще бъдат засегнати като нереална и отново повтори, че целта не е да се отнемат придобити права.

Новата концепция цели да се обособи отделна експртиза на работоспособността, т.е. да има отделна комисия, която да преценява доколкот е работоспособно лицето и каква работа може да изпълнява.

Социалният м инистър заяви, че към момента решението на ТЕЛК е като универсален ключ към множество права, които се дават от законодателството а хората с увреждания.

Съгласно новия подход, ще се използва класификация на Световната здравна организация, съгласно която водеща е социалната оценка
 - доколко едно лице с увреждания може да живее функционално и да полага труд.

Сумата за изплащане на инвалидни пенсии е 1 млрд. 760 млн. лева и според министър петков осигурителната система неправомерно се ползва от хора, на които процентът на трайно загубена работоспособност е завишен.

Целта на реформата е тези средства да се разпределят справедливо, а не да се отнемат права.

Цялото интервю може да видите в сайта на Нова телевизия.

Най-четени