Веска Събева: Притесняваме се, че 100 000 българи ще останат без пенсия

В своя интервю за Българско национално радио Веска Събева от Асоциацията на родители на деца с епилепсия говори във връзка с подготвения протест заради планираната реформа в областта на медицинската експертиза и оценката на работоспособността

Според г-жа Събева тази реформа ще отнеме инвалидната пенсия на над 100 българи с въвеждането на допълнителната комисия за оценка на трудоспособността.

Според г-жа Събева "Работоспособността на хората с увреждания трябва да се оценява върху работно място", макар че същото съществува и в момента, но се извършва от работещите ТЕЛК.

Притесненията, които тя изрази във връзка с новата комисия е, че има шансове да бъдат намалени процентите и на много хора, независимо от техния вид и степен на увреждане и съответно да бъдат лишени от пенсиите.

По данни на НОИ над 50 хиляди са само хората, които получават социалната пенсия, без да са полагали някакъв труд и това плащане се нарича пенсия. Всички останали хора са придобили т.нар. "пенсия вследствие на трудовоправни отношения" и имат право да я получават“, обясни тя.

Друго притеснение, което тя изрази е свързано с бъдещата оценка. Според г-жа Събева, има вероятност изведнъж всички да станат идеално работоспособни. Тя не отрече, че хората с увреждания са работоспособни, но уточно, че пр тях има има нужда от подходящи условиа, за да могат да полагат труд, за който имат необходимото образование, квалификация и опит.

Политиките за хората с увреждания трябва да станат истински, беше категорична тя: „Трябва да има сериозна заявка, че ще работим сериозно, а не да си подхвърляме топката.

Необходима е сеирозна реформа, която да не бъде в ущърб на хората."

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл в сайта на Българско национално радио.

Най-четени